Wanneer je in een korte tijdspanne behoorlijke winst wil maken, is het geen slecht idee om je geld te beleggen in aandelen. Een aandeel is een deeltje van een onderneming waar je als belegger geld investeert. De betrachting van zo’n investering is om op korte of middellange termijn winst te boeken. Beleggen kan je doen voor verschillende doeleinden: voor je kinderen of voor je latere pensioen. Een stand van zaken waarom beleggen veel mensen blijft aanspreken.
Geld verdienen op langere termijn
Door de tegenvallende spaarrente gaan steeds meer mensen op zoek om naast hun huidige job geld te verdienen. Toch waagt niet iedereen om de stap van sparen naar beleggen definitief te maken. Beleggen mag dan wel een hele scala voordelen bieden, er zijn ook nadelen aan verbonden. Risico’s zijn nooit uit te sluiten. Je zal de pro’s en contra’s grondig moeten afwegen. Veel hangt af van de persoonlijke situatie. Enkele kanttekeningen over sparen en beleggen voor dat je een definitief besluit neemt.
De definitie van beleggen kort uitgelegd
Beleggen is een optionele mogelijkheid om je rendement te verhogen van je vermogen. Dit is zowat de summiere definitie van beleggen. Er zijn verschillende opties om te gaan beleggen. Zo kan je bijvoorbeeld een beleggingsportefeuille opbouwen in vastgoed, in kunst, in aandelen of bepaalde grondstoffen. Het aantal mogelijkheden is oneindig. Veel mensen durven echter niet in de beleggingswereld stappen omwille van de risico’s die eraan verbonden zijn. Nochtans loont het moeite om de mogelijkheden te ontdekken. Je hoeft niet zelf te beleggen, maar je kan het vertrouwen geven aan een zogenaamde vermogensbeheerder.
Sparen versus beleggen
Om je vermogen te laten renderen heb je twee keuzemogelijkheden: je zet je geld op een spaarrekening of het vermogen (laten) beleggen. De eerste vuistregel is dat je bij beleggen altijd een financiële buffer op de spaarrekening hebt staan wanneer onvoorziene uitgaven de kop opsteken. Beleg ook nooit wanneer je verwacht het geld binnen één tot drie jaar nodig te hebben. Wanneer je definitief de knoop doorhakt om te gaan beleggen, zal je bij voorkeur je geld minstens 10 jaar moeten kunnen missen. Daarnaast zal je bereid moeten zijn om de nodige risico’s te nemen die gepaard gaan met beleggen en je emoties makkelijk kunt uitschakelen. Enkel op deze manier vermijd je dat je een verkeerde impulsieve beslissing neemt.
Beleggen zorgt voor passieve inkomsten
Het grootste voordeel van beleggen is dat je op een passieve manier inkomsten kunt bijeensprokkelen. Voor wie beleggen uitbesteedt aan een vermogensbeheerder, verdient geld zonder zelf iets te moeten doen. Dit is ideaal voor mensen die drukbezet zijn of weinig kennis hebben van beleggen.
Comments are closed.