Bijna de helft van alle Nederlanders krijgt op een gegeven moment met rugklachten te maken. Het kan gaan om acute rugpijn die plots optreedt of chronische rugpijn die erg lang aanhoudt. Rugklachten zijn erg onaangenaam en verstoren het dagelijks leven enorm. Er zijn echter heel wat dingen die je kunt doen om rugpijn te vermijden of te verlichten.

Neem een juiste houding aan

Een goede houding is van essentieel belang om je rugspieren stevig te ondersteunen. Zeker als je zittend werkt, moet je voldoende aandacht aan je houding besteden. Probeer niet onderuit gezakt te werken, maar neem een rechte rug aan en ontspan je schouders. Sta elke 20 minuten even recht en loop een rondje. Ten slotte is het ook een goed idee om een ergonomische stoel aan je werkgever te vragen. Een ergonomische stoel is speciaal ontworpen om je lichaam goed te ondersteunen, terwijl je toch over voldoende bewegingsvrijheid beschikt. Op deze manier werk je steeds in een gezonde houding en vermijd je rug- en nekklachten.

Blijf bewegen

Bedrust is bij rugpijn is één van de slechtste dingen die je kan doen. Door stil te blijven liggen, kan je klachten zelfs verergeren. Bij rugpijn is het dan ook erg belangrijk dat je blijft bewegen, al moet je je grenzen natuurlijk respecteren. Even wandelen in de frisse buitenlucht of wat baantjes trekken zijn activiteiten die de rugspieren aanzienlijk versterken. Vermijd echter intensieve inspanningen en til zeker geen zware spullen op. Bovendien kan je arts je vast en zeker wat specifieke rugoefeningen geven, zodat je je rugspieren op een gecontroleerde manier kan trainen.

Een goed bed met een juiste matras

Een slechte nachtrust is één van de belangrijkste oorzaken van rugklachten. Door op een slecht bed, een oncomfortabel hoofdkussen of een foute matras te slapen, worden je gewrichten niet voldoende ondersteund en word je met rug- en nekpijn wakker. Neem daarom voldoende tijd om een geschikt bed en bijbehorende accessoires uit te kiezen. Mensen met een zwakke rug hebben een bed en een matras nodig die voldoende ondersteuning biedt en zo weinig mogelijk drukpunten creëert. Op deze manier kunnen je spieren zich volledig ontspannen en vermijd je pijnlijke gewrichten.

Een ontspannende massage

Een massage kan wonderen doen. Zeker als je spieren gespannen zijn, is een massage de ideale oplossing. Probeer wel een professionele masseur of masseuse in te schakelen. Zij weten exact waar ze druk moeten uitoefenen en hoe ze de pijn kunnen verhelpen. Verder werkt een warm bad of een warmtekussentje op de pijnlijke gewrichten ook ontspannend. De warmte neemt alle spanning uit je spieren en bevordert je bloedsomloop. De klachten zullen snel verminderen en je voelt je meteen beter.

Comments are closed.