Het ene ziektebeeld is het andere niet. Zo bestaan er ziekten die op het meest onbewaakte ogenblik de kop kunnen opsteken. Bepaalde kwalen zijn aangeboren en van sommigen weet je het bestaan er lang niet van. Denk maar aan kanker of diabetes als de grote sluipmoordenaars. Een gezonde levenswijze is daarom ook ontzettend belangrijk.

Aandoeningen nemen toe als je ouder wordt

Bij het ouder worden neemt de kans op aandoeningen en ziekten gestaag toe. In heel veel gevallen heeft de jarenlange ongezonde levensstijl een grote invloed op gezondheidsperikelen. Ongezonde eetgewoonten, alcohol en roken zijn de grootste boosdoeners van uiteenlopende ziekten en eist vroeg of laat zijn tol. Vaak begint het met kleine ziekte opstootjes die stelselmatig groeien en grotere proporties aannemen na verloop van tijd. Over welke ziekten gaat het? Een klein overzicht.

Diabetes staat op nummer 1 van meest bedreigende ziekte

Diabetes type 2 is zowat de meest bedreigende ziekte van de mensheid en staat ongetwijfeld op de eerste plaats wereldwijd van doodsoorzaak. Diabetes wordt veroorzaakt door een zwierige levensstijl. Een Bourgondisch leventje laat zijn sporen op middellange termijn na: snelle koolhydraten die verbranden, overmatige alcohol en veel verzadigde vetten zorgt voor versuikering van een mensenlichaam. De eerste symptomen zijn vaker plassen, vluggere vermoeidheid en vooral behoefte om te drinken. De adertjes van de vaatwanden worden na verloop van tijd steeds meer brozer. Volgens statistieken sterven jaarlijks 28.900 mensen aan diabetes in Nederland.

Hart- en vaatziekten ten gevolge van een buitensporige levensstijl

Hart- en vaatziekten worden net zoals bij diabetes eveneens veroorzaakt door een flamboyante attitude. Roken, teveel alcoholische drank en roken vernauwen de aders. In de volksmond ook wel beter gekend als aderverkalking. Door suikerziekte en het hoge cholesterolgehalte gaat de stroperigheid van het bloed omhoog. Hierdoor neemt de bloedstolling toe. Zowel een beroerte als een hartaanval leiden soms tot het overlijden. Maar kan ook heel veel mentale of fysieke averij aanrichten. Opmerkelijk is dat vrouwen meer last hiervan hebben dan mannen uit recent gepubliceerde cijfers.

De meest beruchte en gevreesde ziekte is kanker

De meest gevreesde ziekte is en blijft kanker. En in sommige gevallen kan het heel snel gaan. Denk maar aan een hersentumor. Het andere uiterste is de aantasting van weefsels. De meest bekende kankers zijn leverkanker door teveel alcohol te drinken of longkanker door roken. Soms kunnen er tientallen jaren voorbij gaan, maar de ziekte kan in TGV-vaart binnen een hele korte tijdspanne zich ontwikkelen en uitbreiden. De overgrote meerderheid van de mensen overlijdt aan kanker. Bij de mannen is dat 34,7 procent en bij de vrouwen 27,2 procent volgens de laatste wetenschappelijke studies. Het voorkomen van verzadigde vetten, drinken en roken, afvallen en meer sport beoefenen zijn de grootste pijlers om een langer en gezond leven te leiden.

Comments are closed.