Een goede nachtrust is van essentieel belang. Op deze manier word je vol energie wakker en breng je ook je gezondheid niet in gevaar. Om goed te kunnen slapen, heb je niet alleen een stevig bed en voldoende hoofdkussens nodig. De matras is minstens van evenveel belang, net zoals je lattenbodem. Tijdens het aankopen van een matras zijn er echter verschillende elementen waar je zeker rekening mee moet houden.

Een harde of een zachte matras

De vulling van de matras en je slaaphouding bepalen voor een groot deel de hardheid van een matras. De meeste matrassen zijn gevuld met veren of met schuim. Matrassen met veren voelen iets harder aan en zijn eerder geschikt voor mensen die op hun rug slapen. Schuimmatrassen voelen iets zachter aan. Zijslapers vermijden best matrassen met traagschuim. Deze matrassen vormen zich namelijk naar het lichaam en het duurt vrij lang voor ze hun oorspronkelijk vorm weer aannemen.

De vochtregulerende en ventilerende eigenschappen

Iedereen verliest vocht tijdens zijn of haar slaap. Er zijn echter mensen die erg veel transpireren en een goed ventilerende matras nodig hebben. Een koudschuim matras is in dit geval een uitstekende keuze. Dit materiaal beschikt namelijk over een open celstructuur en voert het vocht dan ook meteen af. De vochtregulerende eigenschappen van een matras hebben ook een invloed op de temperatuur. Matrassen die goed ventileren, voelen meestal kouder aan. Matrassen die minder goed ventileren, houden warmte langer vast en zijn daarom ideaal voor mensen die het ´’s nachts snel koud hebben.

De prijs en de duurzaamheid

Ten slotte moet je natuurlijk ook naar de prijs-kwaliteitverhouding kijken. Een goedkope matras is vaak van een mindere kwaliteit en gaat ook niet erg lang mee. Dit betekent echter niet dat de duurste matras automatisch de beste is. Matrassen gaan lang mee als ze bij jouw lichaam passen. Hou daarom ook zeker rekening met het maximaal gewicht dat de matras aankan. Zo kiezen mensen die meer dan 100 kilo wegen best voor een stevige en dikke matras. Als je minder dan 80 kilo weegt, is een zachte matras waarschijnlijk de ideale oplossing.

Test de matras uit

Een matras moet comfortabel aanvoelen. Dit is echter iets heel persoonlijk en iedereen verkiest dan ook een ander soort matras. Zo slapen sommige mensen beter op een zachte ondergrond, terwijl anderen bij een harde matras zweren. Mensen met rug- en nekklachten hebben dan weer een matras nodig die voldoende ondersteuning biedt en waarbij er zo weinig mogelijk drukpunten ontstaan. Daarnaast is het ook goed om te kijken of dat je een eenpersoonsbed nodig hebt of misschien wel een tweepersoonbed. Kijk gerust eens naar tweepersoonbedden op het internet. Omdat het comfort voor iedereen anders is, bieden heel wat leveranciers je de mogelijkheid om de matras een paar dagen te testen. Op deze manier kan je zelf ondervinden hoe comfortabel de matras aanvoelt en of de vulling bij jouw lichaamshouding past.

Comments are closed.