Wanneer je een startende belegger bent, dan valt het op dat je met een scala beleggingstermen wordt overladen. Een begrip als CDF beleggen passeert dan de revue. Als nieuwkomer in de beleggingswereld kan dit wel beangstigend en overweldigend overkomen. Maar hoe begin je nu met beleggen? Een vastomlijnd 7 stappenplan helpt je hierbij.

#1. Welke doelstelling heb je voor ogen

Je zal voor jezelf een bepaalde doelstelling moeten kiezen. Wil je een appeltje voor de dorst voor een aanvullend pensioen? Of heeft het te maken met de studerende kinderen? Of zie je de heilige graal in vastgoed?

#2. Bekijk hoe lang je geld kunt missen

Het is nooit een goed idee als je geld niet lang kunt missen en toch wil gaan beleggen. Een algemene vuistregel is dat je geld 3 tot 5 jaar makkelijk kunt missen als je in de beleggingswereld stapt. Reken na hoeveel buffer je gaat voorzien. Voor elke belegger ligt dat bedrag anders.

#3. Welke risico’s durf je nemen

Doe aan zelfreflectie: welke financiële doelstellingen heb je concreet voor ogen? Hoeveel winst wil je maken met je investering? Of wil je louter beleggen omdat de huidige spaarrente het sop de kool niet waard is? Hou 1 basisgedachte altijd in het achterhoofd. Beleggen is nooit zonder risico. De waarde kan altijd stijgen of in het slechtste geval ook naar beneden tuimelen.

#4. Op eigen houtje beleggen of niet

Zonder advies beleggen

Wanneer je van plan bent om zelf te gaan beleggen zijn de tarieven uiteraard veel lager dan dat je dat doet via brokers of bankinstellingen. Je doet researchwerk voor jezelf waarin je gaat beleggen. In het vakjargon van de beleggingswereld heet dit ‘execution only’.

Beleggen met een financiële raadgever

Je doet beroep op een beleggingsadviseur die over je schouders toekijkt. De uiteindelijke beslissing voor aan- en verkopen neem je wel zelf.

Vermogensbeheer

Je hakt de knoop door en je geeft het beleggingsbeheer volledig uit handen. Jij geeft de opdracht waar je vermogensbeheerder in mag beleggen. Denk aan beleggingsfondsen bijvoorbeeld.

#5. Maak een keuze over welke soort belegging

Denk na welke belegging je wil gaan doen. Er zijn verschillende soorten:

  • Obligaties
  • Aandelen
  • Beleggingsfondsen

#6. Bij wie ga je beleggen

Voor beleggen kan je terecht bij:

  • Een broker
  • Vermogensbeheerder
  • Bij een bankinstelling

#7. Hou rekening met de kosten

Beleggingskosten zijn vaak ondoorzichtig en gaan van je rendement af. De beleggingsaanbieders maken gebruik van verschillende soorten kosten en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Laat je goed informeren door de brokers of vermogensbeheerder voor dat je met hen in zee gaat.

Comments are closed.