Soms kom je in je leven op een kruispunt dat je geld tekortkomt. Dit gaat gepaard met slapeloze nachten. Je kan wel in je kennissenkring of bij familieleden gaan aankloppen, maar als die piste wegvalt sta je met de rug tegen de muur. Vooral wanneer er grote bedragen bedragen moeten worden geleend. Maar waar moet je nu opletten als je een lening aangaat bij een kredietinstelling. De meest belangrijke factoren als je een geldlening wil aangaan zetten we even op een rijtje.

Hou de rente goed in de gaten

De rente die je betaalt vormt het totale kostenplaatje van je geldlening. Een hoge rente betekent ook dat je meer geld moet spenderen op maandelijkse basis. Een concreet voorbeeld als illustratie. Wanneer je een lening van 50.000 euro afsluit met een rente van 5 procent, zal je voor die leningsgaanvraag nog 2500 euro extra moeten betalen. Stel dat de rente bepaald wordt op 2,5 procent op het voornoemd bedrag, dan is het rentebedrag 1250 euro. Het is de dus de moeite waard om leningen te vergelijken met het meest lage rentetarief.

Op zoek naar betrouwbare kredietinstellingen

Het is belangrijk met welke kredietinstelling je in zee wil gaan. Bankinstelling bijvoorbeeld zijn op dat vlak betrouwbare instanties. Online een lening afsluiten vormt een bepaald risico omdat je niet goed weet met wie je gaat onderhandelen. Om de betrouwbaarheid na te checken zal je zeker reviews en recensies over deze kredietverlener moeten lezen. Ook kan je best enkele vergelijkingswebsites raadplegen. Een vuistregel in de geldwereld luidt: wees op je hoede als de rente die je over de lening moet betalen te mooi is om waar te zijn.

Het waarom om een lening aan te vragen

Je zal je sowieso de vraag stellen waarom je een lening wil aangaan. Zelfreflectie is een goede raadgever. Als je geld wil gaan lenen om een extra luxueuze vakantie te hebben kan je beter je plannen even uitstellen tot het volgende jaar en te sparen hiervoor. Wanneer het om een cruciale aankoop gaat zoals een hypotheeklening wanneer je een vastgoedpand wil kopen, dan zal je een lening moeten aangaan en kan je er niet onderuit. Vergeet niet dat een lening automatisch extra kosten met zich meebrengt.

De looptijd speelt een belangrijke rol

Een cruciaal punt om voldoende aandacht aan te besteden is de looptijd van de leningsverbintenis. Hoe korter de lening moet worden terugbetaald, hoe meer geld je zal moeten ophoesten op maandbasis. Het is belangrijk om naar je persoonlijke financiële situatie te kijken. Zeker bij een hypothecaire lening is de looptijd en de haalbaarheid ervan heel belangrijk.

Comments are closed.