Op de Nederlandse wegen rijden inmiddels flink wat leaseauto’s rond. Een groot deel daarvan is voor zakelijke doeleinden in gebruik, maar het wordt de laatste jaren ook steeds gebruikelijker om privé een auto te leasen. Een groot voordeel van leasen is dat je tegen relatief lage kosten in een nieuwe auto kunt rijden. Sta je op het punt om binnenkort zelf privé een auto te gaan leasen, hou dan rekening met de onderstaande tips, zodat je uiteindelijk ook echt in een leasewagen rondrijdt die bij je past en waar je veel plezier aan beleeft.

Wat kun je maandelijks betalen?

Op zich hoeft het leasen niet zo heel duur voor je uit te pakken als je de juiste keuzes maakt. Kies voor een leasebedrag dat ruim binnen je budget valt, zodat je het altijd probleemloos kunt blijven betalen. Ook als je opeens te maken krijgt met een (tijdelijke) inkomstendaling. Om je persoonlijke, meest geschikte leasebudget vast te kunnen stellen speelt niet alleen de nieuwprijs van de leaseauto een rol, maar ook het aantal kilometers dat je maandelijks van plan bent om te gaan rijden. De door de leasemaatschappijen getoonde tarieven zijn altijd inclusief verzekeringen, wegenbelasting en kosten voor onderhoud. De enige aanvullende kosten waar je tijdens de leaseperiode mee te maken krijgt zijn de brandstofkosten.

Hoe lang wil je leasen?

Het is mogelijk om auto’s voor korte en lange perioden te leasen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een auto slechts enkele dagen of weken te leasen, omdat je eventjes wat extra rijcapaciteit nodig hebt. Maar het is ook de normaalste zaak van de wereld om een leasecontract voor meerdere jaren af te sluiten. Kies je voor die laatstgenoemde optie, dan raden ervaren leaserijders je aan om een contract voor maximaal 3 jaar aan te gaan. Wil je na die 3 jaar blijven leasen, dan heb je namelijk het voordeel dat je bij het aangaan van een nieuw contract opnieuw een gloednieuwe wagen uit mag zoeken. Dit verkleint de kans op pech onderweg en geeft je constant toegang tot de allernieuwste auto-innovaties.

Privé leasen en je hypotheek

Heb je voor je huis een hypotheek afgesloten en wil je ook privé een auto leasen, dan moet je er rekening mee houden dat de lease als een schuld wordt gezien. Dit heeft tot gevolg dat de maximale hoogte van je hypotheek omlaag gaat. Het percentage bedraagt in dat geval maar liefst 65 procent van de totale leasesom. Kortom, een pittig bedrag en reden temeer om nog eens serieus te overwegen of je ook echt in die leaseauto met een hoge cataloguswaarde rond wilt rijden of toch liever kiest voor een goedkopere wagen.

Comments are closed.